Beperkte plafond- en wandbevestiging

Beperkte plafond- en wandbevestiging

Oplossing voor kabelgoot en leidingen in nieuwe opslagloods van UD Chemie

Dankzij hun relatief eenvoudige montage en isolerende eigenschappen zijn sandwichpanelen niet meer weg te denken uit de wanden en daken van industriële opslag- en koelloodsen. Ook bij de nieuw gebouwde productie- en opslagloods van het bedrijf UD Chemie in Wörrstadt werden ze daarom toegepast. Samen met het trapeziumplaat voor het dak vormden de panelen echter een uitdaging voor de bevestiging van kabelgoot en verwarmingsbuizen.

De vereisten

Voor de bevestiging van de kabelgoot moest rekening worden gehouden met lasten van ca. 150 kg/m, en bovendien moest deze zelfde bevestiging ook plaats bieden aan de verwarmingsleidingen. Omdat de gebruikte sandwichpanelen en de trapeziumplaat niet over voldoende draagvermogen beschikken voor deze lasten, verbood de verantwoordelijke architect bevestiging aan het plafond en de betreffende wanden.

De uitvoering

Voor de installatie ontwierpen de MÜPRO-toepassingstechnici daarom een constructie van MPC-systeemrails met een lastopname die sterk genoeg is. De railconstructie is op negen meter hoogte verankerd op betonnen zuilen en T-dragers op de kopzijden en tussenliggers. Op die manier is het mogelijk overspanningen te overbruggen van 5,5 meter.
 
De railconstructie
Voor de bevestiging van kabelgoot en verwarmingsleidingen lopen slechts twee MPC-systeemrails met H-profiel parallel aan de wand, onderling verticaal verbonden via kortere MPC-rails. De kabelgoot rust op MPC-consoles die bevestigd zijn aan verticale MPC-rails. In het deel rails onder de kabelgoot fungeert de verticale rails bovendien als basis voor de bevestiging van de verwarmingsleidingen.

Bevestiging op T-dragers

De H-profielen zijn rechtstreeks op de T-drager bevestigd via balkklemmen, of bij een grotere afstand tussen H-profiel en T-drager via MPC-consoles, die in een rechte hoek met de H-profielen op de T-drager zijn vastgezet middels balkklemmen.

Verankering aan de betonzuil
Via de constructiehoek zijn de H-profielen aan een kopzijde veilig verbonden met een tweede verticale MPC-systeemrails. Deze is weer met keilboutankers BZ bevestigd op een betonzuil.

Voor extra stabiliteit en optimale lastverdeling zorgen draadstangen, die met spanners zijn bevestigd tussen T-dragers dan wel de in het beton verankerde MPC-rails en de H-profielen.

Planning en uitvoering

De verantwoordelijke MÜPRO-klantadviseur verzorgde doorlopend vakkundig advies ter plaatse op de bouwlocatie, van planning tot uitvoering van de bevestigingsoplossing. De technische uitwerking en uitvoering van de installatie was de taak van de MÜPRO-toepassingstechnici. Op deze manier kon met MPC-rails en montageonderdelen in alle opzichten worden voldaan aan de eisen wat betreft bevestiging en lasten. Ook dit project onderstreept weer de voordelen van het modulaire karakter, dat veelzijdige oplossingen biedt voor individuele eisen. 

De juiste producten voor uw volgende project vindt u in de onlineshop van MÜPRO. Bij vragen over onze bevestigingsoplossingen en services staat het serviceteam van MÜPRO graag tot uw beschikking.