Uitbreiding van de waterzuiveringsinstallatie Dresden-Kaditz

Uitbreiding van de waterzuiveringsinstallatie Dresden-Kaditz

Leidingbevestiging in een corrosieve atmosfeer

Investeringen van in totaal 23 miljard euro zijn tot 2018 door de "Stadtentwässerung Dresden" (gemeentelijke drinkwatervoorziening) gepland voor uitbreiding van de waterzuiveringsinstallatie Dresden-Kaditz. Als een van de eerste maatregelen begon in 2015 de constructieve uitbreiding van de zogenoemde actief-slibinstallatie. Rondom de nieuwe bassins werd een omvangrijke installatie van leidingsystemen voor de toekomstige geleiding van het afvalwater noodzakelijk. Als specialist op het gebied van bevestigingstechniek met een passend productaanbod en vakkundige expertise kreeg MÜPRO van de " Stadtentwässerung Dresden" opdracht de leidinginstallatie te ontwerpen en de aanleg te plannen.

De eisen
Binnen een krap tijdsbestek moest een omvangrijk uitrekconcept voor de gehele leidinginstallatie worden gerealiseerd. Daarbij moest behalve belastingen door sneeuw en wind eveneens rekening worden gehouden met de zeer corrosieve atmosfeer van de installatie.

De uitvoering
  • Met het oog op een optimale corrosiebescherming werden bevestigingsoplossingen van roestvaststaal toegepast, zoals de MPC-systeemrails van roestvaststaal RVS 3.16.
  • In het uitgebreide uitrekconcept van de MÜPRO-toepassingstechnici werden berekeningen m.b.t. sneeuw- en windbelasting verwerkt, die voor de afzonderlijke constructies dienovereenkomstig werden aangetoond.
  • Bij deze berekeningen evenals bij de berekeningen betreffende vastpunten en glijbevestigingen werden zij geholpen door de MÜPRO-ontwerpsoftware.
  • Voor zeer grote spanwijdten tot wel 8 meter over de bassins heen werden overhangende bevestigingen geïnstalleerd, bestaande uit MPC-systeemrails met Vario-zadelflens en glijsleeën 1,75 kN voor het vastzetten van de glijbevestigingen.
  • Ook bij de leidingen moest rekening worden gehouden met grote afmetingen: Met nominale wijdtes van tot wel 700 mm werden onder andere buisklemmen met speciale afmetingen gebruikt evenals een vergrote reproductie van de STATO-consolebouwset met passende, speciaal vervaardigde MÜPRO STATO-beugels.

Door de gedetailleerde voorwerkzaamheden met uitgebreide tekeningen, berekeningen en de desbetreffende bewijzen, was er vanaf het begin sprake van een hoge ontwerpveiligheid voor de deelnemers aan het project. Voor de uitvoering ervan konden dienovereenkomstig gedetailleerde montagehandleidingen worden afgeleid, die samen met de korte levertijden van de roestvaststalen producten een snelle installatie mogelijk maakten.