Corrosie in de zwembadtechniek

Hiermee moet u rekening houden

Vanwege de luchtvochtigheid, de vorming van condenswater en een verhoogd chloridegehalte in de lucht is in overdekte zwembaden sprake van een verhoogd risico op corrosie. Nochtans wordt het vermeende "roestvaste" staal in de zwembadtechniek vergelijkenderwijs vaker gebruikt dan een voor deze atmosfeer veel geschiktere corrosiebescherming door middel van thermisch verzinken en het aanbrengen van een Duplex-coating. En dat kan fatale gevolgen hebben.
 

Corrosie bij laaggelegeerd "niet-roestend" staal

Het Duitse instituut voor thermisch verzinken presenteert op zijn website resultaten van materiaalkeuringsdiensten voor de bevestigingstechniek in overdekte zwembaden. Daaruit blijkt, dat bevestigingselementen van laaggelegeerd "niet-roestend" staal voor een deel al na enkele jaren ernstige schades in de vorm van gat- en/of spanningsscheurcorrosie evenals door corrosie veroorzaakte breuken vertonen. In vergelijking daarmee zijn thermisch verzinkte bevestigingselementen vaak ook na tientallen jaren nog niet aangetast door staalcorrosie. (Bron: www.feuerverzinken.com, stand 9.3.20)

Voordelen thermisch verzinken

Tijdens het verzinken vormt zich op het stalen onderdeel een laag, die is samengesteld uit verschillende ijzer-zinklegeringen. De dompelmethode beschermt het stalen onderdeel rondom, ook op delen die anders het risico lopen door corrosie te worden aangetast, zoals holle ruimtes of hoeken. De zinklagen zijn bovendien mechanisch sterk belastbaar. Wanneer het oppervlak tijdens het gebruik toch beschadigd raakt, zorgt de zinklaag voor een beschermende kathodische werking. Dankzij deze eigenschappen kan thermisch verzinken ook onder een hoge atmosferische belasting tot wel 30 jaar beschermen tegen corrosie.

Optimalisatie met een Duplex-coating

Bij het Duplex-systeem wordt verzinking met een aanvullende poedercoating gecombineerd. Door de poedercoating ontstaan slijtbestendige en chemisch zeer belastbare oppervlakken met gesloten poriën. Duplex-systemen bieden zo een verder geoptimaliseerde corrosiebescherming bij toepassing in een zeer corrosieve atmosfeer, zoals in de industrie, chemische installaties, in de buurt van de zee of in een sterk chloridehoudende omgeving zoals een zwembad, met name zwembaden met zoutwaterbassins. Doordat de kleurstelling individueel kan worden bepaald, is de poedercoating bovendien zeer geschikt voor delen die in het zicht liggen. 
 
Wij bieden u onze producten aan met de juiste corrosiebescherming. Het spectrum van thermisch verzinkte producten varieert van het MPT-Systeem voor zware leidingbevestigingen, MPC-systeemrails, MPC-consoles en buisklemmen tot en met de montageonderdelen. 
 
Wij hebben alle feiten over thermisch verzinken voor u onderaan in een brochure samengesteld. Meer informatie over de Duplex-poedercoating vindt u in onze flyer.
Heeft u technische ondersteuning nodig bij uw project?