Vakkundige inzet van geluiddempende inlagen

Na 'vast' komt 'luid'

Geluiddempende inlage in buisklemmen zorgen voor akoestische ontkoppeling bij leidinginstallaties. Zo divers als de toepassingen en randvoorwaarden (materiaal, temperatuur...), zo veelzijdig is ook het aanbod van geluiddempende inlagen.

Het principe van de diverse inlagen blijft echter steeds hetzelfde: in de leiding ontstaan trillingen, bijvoorbeeld door een medium dat erdoorheen stroomt, die via de buisklem worden overgedragen op het gebouw. De geluiddempende inlage in de buisklem absorberen voor een groot deel het als stroomgeluid waargenomen contactgeluid, omdat de geluidssnelheid van het geluiddempende inlage lager is dan die van het materiaal waaruit de leiding bestaat. Het geluid wordt ‘afgeremd’, en verliest bij het verlaten van het geluiddempende inlage nog meer energie en daarmee volume. De overdracht op de leidingbevestiging is dan nog maar heel gering.

Van geteste geluiddempende inlagen is een betrouwbare waarde te geven van de geluidsisolatie. Zo biedt DÄMMGULAST®-geluidsisolatie geel van MÜPRO van siliconenvrij rubber een demping van geluid tot 22 dB(A). Dergelijke contactgeluidontkoppelde bevestigingselementen maken geluidsisolatie calculeerbaar voor ontwerpers en technici. Om er zeker van te zijn dat deze berekende geluidsisolatie ook werkt in de praktijk, moet absoluut worden gelet op het volgende:

Geluiddempende inlagen moeten elastisch blijven
Buisklemmen met geluiddempende inlage mogen slechts zo strak worden vastgezet dat ze stevig bevestigd zijn, maar niet worden samengedrukt of zelfs over de rand uitpuilen. Dergelijke druk op het rubber zou de elasticiteit ervan verminderen, waardoor de geluidssnelheid stijgt en de isolerende werking daalt – na ‘vast’ komt ‘luid'.

Geluidontkoppelde vastpunten toepassen

De geluiddempende inlage neemt axiale krachten slechts beperkt op, en dat betekent dat deze ook niet inzetbaar is bij een leidingvastpunt. Voor het opnemen van vastpuntkrachten bij tegelijk goede geluidsisolatie adviseren wij geluidontkoppelde vastpunten, zoals de MÜPRO PHONOLYT®.
Heeft u technische ondersteuning nodig bij uw project?